Αρχαιολογικοί Χώροι & Μνημεία

Αρχαιολογικοί Χώροι & Μνημεία

Για τους λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού η περιοχή είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Πολύ κοντά βρίσκεται το μεγαλύτερο και το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, η Ολυμπία που αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μουσείο της ανάμεσα στο πλήθος των εκθεμάτων, εκτίθεται και το φημισμένο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη.

Ακόμα στο γυμνό και βραχώδες τοπίο των Βασσών επισκεφθείτε το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας

Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Ήλιδας και το μουσείο της. Επισκεφθείτε το μουσείο της πόλης του Πύργου .
Ανεβείτε στο κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

Στην επιστροφή αφιερώστε λίγο χρόνο για το Γοτθικό ναό της Αγ. Σοφίας στην Ανδραβίδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα μοναστήρια της περιοχής, όπως η Μονή της Κρεμαστής, η Mονή Της Παναγίας της Σεπετιώτισσας στην ακρόπολη (αρχαία πόλη) της Αλίφειρας, η Mονή της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, η Mονή Φραγκαπηδήματος και η Βυζαντινή μονή της Φραγκαβίλλας.

 

Αρχαία Ολυμπία & Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί σταθμό και αφετηρία για όλη την ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων . Υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

 

Ναός Του Επικούριου Απόλλωνα

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος. Είναι ένα απ΄τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες.

Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

 

Κάστρο Χλεμούτσι

Το Χλεμούτσι ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατασκευάστηκε μεταξύ του1220 και του 1223 και προστάτευε και την Ανδραβίδα. Το Χλεμούτσι βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ύψους περίπου 220 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 2-2,5 χλμ), στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τη Ζάκυνθο.

© Powered by Bookoncloud